Varmaan kaikki kuvittelivat 2020 vuoden olevan erilainen jollain ihmeellisellä tavalla ja niinhän se kai on ollutkin, ei vaan ehkä juuri sillä tavalla miten se alunperin ajateltiin. Alkuvuosi lähti aivan loistavasti liikkeelle, sain ensimmäisen työni kehittäjänä, Twig the code jatkoi laajenemistaan ja muukin elämäkin tuntui luistavan paremmin kuin koskaan.
Sitten tuli Korona ja muutti kirjaimellisesti aivan kaiken. Olin juuri kerennyt tutustua hiukan tiimiini, noin kolme viikkoa, kunnes jouduimme etäyhteyteen. Twig the code joutui perumaan kaikki tapaamiset ja tapahtumat ja hyvin kulkenut salitreenikin vaihtui kotijumppaan.
Joka tapauksessa tämäkin oli nyt kohdattava ja viikon parin ihmettelyn jälkeen alkoi etätyöt luistamaan ja lasten kouluun tulla jonkinlainen oma rutiini, joten uskoin että kyllä tästäkin selvitään. Työpaikkani toimarikin jaksoi luoda positiivisuutta ja uskoa siitä, että meillä työntekijöillä ei ole mitään hätää ja kaikki saavat pitää työpaikkansa.
Uudessa työssä
Työni lähti rullaamaan aivan mainiosti ja tunsin kokoajan kehittyväni. Kävin useaa eri kurssia, jotta pääsin sisälle yrityksen käyttämiin kieliin ja teknologioihin. Opiskelin mm. Mongon käyttöä www.university.mongodb.com , Groovya www.groovy-lang.org , Grails frameworkkia https://docs.grails.org/snapshot/guide/gettingStarted.html , Docker-konttien käyttämistä https://docs.docker.com/get-started/ ja tietoturva asioita. Toki tuli opittua paljon muutakin siinä sivussa kuten monen eri sovelluksen käyttöä. Näistä yksi käänteentekevä oli GitKraken https://www.gitkraken.com/git-client . Käytin aiemmin versionhallintaa terminaalista käsin, mutta en usko että siihen on enää paluuta.
Pian pääsinkin jo poimimaan ensimmäisiä taskeja meidän Jira-boardista (joka oli muuten myös aivan uusi juttu minulle) ja aloitin niiden tekemistä parikoodaten. Muutamien taskien jälkeen tein hommia jo aivan itse, ainakin melkein. Harvassa taitaa olla ne uudessa firmassa aloittavat koodarit, jotka osaavat tehdä hetimmiten kaiken aivan yksin.
Kaikista mielenkiintoisin pointti tuotekehityksessä on mielestäni se, että sinun ei välttämättä tarvitse ymmärtää aivan kaikkea, mutta voit silti olla loistava kehittäjä. Nämä tuotteethan ovat aivan valtavia kokonaisuuksia ja jotenkin aluksi ajattelin, että minun täytyy tietää enemmän, ennen kuin voin alkaa kehittämään, mutta olin väärässä. Näitä tuotteita kuitenkin koodataan pieni palanen kerrallaan, joten täytyy ymmärtää vain sen pienen palasen osuus siinä tuotteessa. Sitten kun on ymmärtänyt sen pienen palasen toiminnan, niin se ymmärrys alkaa vain laajenemaan, tämä on mielestäni aika lohdullista ja kiehtovaa tietoa uusille kehittäjille.
Tämä kiehtova matka jäi kuitenkin sitten aika lyhyeksi. Kun työpaikallani alkoivat yt-neuvottelut, olin edelleen siinä uskossa, että kaikkien työpaikat ovat turvassa (ehkä hiukan naiivia ajattelua jo tässä vaiheessa, vaikka viestintä sitä tukikin). Neuvottelujen seurauksena minulle ilmoitettiin, että työsopimukseni puretaan koeajalla. Paljon jäi kysymyksiä leijumaan ilmaan, vaikka tiedänkin että syy lomautuksille ja sopimusten purkamiselle on Korona ja sillehän ei nyt mitään voi.
Opin mielestäni todella nopeasti uutta ja sain tästä kiitostakin, kiitos ihanan tiimini. Minut palkattiin potentiaalina ja mielestäni lunastin sen. Eniten minua surettaa luopua aivan huippu tiimistä, toki tulemme varmasti vielä näkemään, mutta eihän se ole sama.
Mitä seuraavaksi?
Nyt olen jälleen uutta työtä etsimässä ja sehän tuntuu sujuvan huomattavasti helpommin, kun tietää edes vähän mitä se työ nyt on ja mitä haluaa tehdä. Tällä alalla onneksi haetaan kokoajan tekijöitä ja olenkin päässyt jo useampaan haastatteluun ja rekrytehtävien pariin. Toki jos sinulla on joku hyvä paikka tiedossa, tai olet itse palkkaamassa, niin mielelläni otan kaikki vinkit vastaan.
Uskon vakaasti, että minulle on tuolla jossain myös toinen huipputiimi, jota pääsen omalla osaamisellani täydentämään.
Tällä hetkellä minua inspiroi Twig the coden syksy ja kaikki siihen liittyvät mielenkiintoiset suunnitelmat. Olemme lyöttäytyneet yhteen Girls computer clubin kanssa, meidän yhteisenä tavoitteena on tuoda koodaamista tutuksi nyt sekä aikuisille naisille että nuorille tytöille.
Syksyllä järjestämme etä-workshoppeja kummallekin ryhmälle ja aivan pakko mainostaa heti tähän, että teemme tytöille workshopin yhteistyössä ruotsalaisen Imagi Labsin kanssa. Heidän tuotteensa ImagiCharmin ja imagiLabs-sovelluksen avulla tytöt voivat opiskella Pythonia ja saada koodinsa heti konkreettisesti näkyville. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän.
Ihanaa alkavaa syksyä kaikille ja kuulemisiin!
Susanna