Mietteitä juniorikehittäjän perehdytyksestä

Uudessa työpaikassa aloittaessa perehdytys kuuluu luontaisesti osana ensimmäisten päivien ja viikkojen ohjelmaa. Nykyään myös monessa yrityksessä uusi työntekijä saa rinnallensa mentorin, jonka tehtävänä on tukea ja auttaa alkutaipaleella sisään organisaatioon. Mentorin rooli on aina tärkeä ja tärkeys korostuu varsinkin tilanteissa, joissa aloittava työntekijä on uusi alalla ja kokemusta ei vielä ole.  

Miten onnistua perehdytyksessä ja mentoroinnissa? Kuinka uutta aloittavaa osaajaa tulisi parhaiten tukea ja auttaa? Miksi ei vain riitä, että mentori on kokeneempi vaan hänen tulisi myös ymmärtää miten mentoroida? Miksi tämän kouluttamiseen tulisi käyttää yrityksen resursseja?

Monesti jokapäiväisessä elämässä päivien vilistessä ohitse mentoroinnin perusasiat voivat unohtua ja ajatellaan, että kyllä se riittää, kunhan seniori on saatavilla, istuu vieressä ja hengitetään samaa ilmaa. Tämä kuitenkin harvemmin johtaa toivottuun lopputulokseen ja häviäjän penkillä istuvat kaikki; uusi työntekijä ei saa parasta alkua työssään ja kokee olevansa osaamaton, mentori turhautuu roolin epäselvyyden vuoksi ja pahimmassa tapauksessa koko tiimi kärsii alentuneen suorituskyvyn ja valjastamattoman potentiaalin vuoksi.

Parhaiten menestyvissä yrityksissä tehtäviin perehdytys ja mentoroinnin putki on mietitty ja suunniteltu todella tarkasti. Sain aikoinaan työtarjouksen konsulttifirmasta missä minua imarteli heidän valmiiksi suunniteltu vuoden kestävä koulutus, jonka aikana juniorista leivotaan pätevä koodari. Se herätti hakijana luottamusta yritystä kohtaan ja positiivia odotuksia tulevasta ja antoi luottamusta oman pestissä onnistumisen suhteen. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että koulutuksen käytännön toteuttamiseen resursoidaan ja kiinnitetään tarpeeksi huomiota.


Mentoroinnissa vastuu ei toki ole vain mentorilla. Mentoroitavan täytyy luonnollisesi osata työssä vaadittavat perusteet ja olla myös motivoitunut oppimaan mentorointiprosessia kohtaan. Näin mentorin ja mentoroitavan yhteisestä matkasta saadaan sekä mentoroitavaa että yritystä hyödyntävä sekä myös positiivinen kokemus mentorille.

computer

Miten meillä yhdistyksessä?

Me olemme Twig The Codessa myös koittaneet kehittää omaa tekemistämme ja tehostaneet meidän projektinhallintaamme ottamalla siihen käyttöön uusia työkaluja. Olemme myös miettineet uusien aktiivijäsenten perehdytyksen kulkua ja kuinka voimme kaikki olla mukana siinä ja tukea parhaiten niin, että ei tarvitse jäädä minkään asian kanssa yksin.

Päätimme ottaa käytännöksi tehdä suurimman osan tehtävistä pareittain, jolloin tekemisestä saadaan mukavampaa ja myös helpompaa. Välillä se voi tarkoittaa yhdessä aktiivisesti keskustellen asioiden eteenpäin viemistä ja joskus toiste sitä, että toinen vaikka vaan istuu ja kuuntelee hengitystä videopuhelun toisessa päässä toisen tehdessä, mutta on kuitenkin läsnä parille. Vaikka arvot, halu ja motivaatio tehdä ovat kaikki kohdillaan, tehtäviä voi olla silti joskus vaikea aloittaa yksin ja saada aikaiseksi.

 

Hyvä mentori

Myös koodatessa se mitä juniorikehittäjä voi vähimmillään kaivata on juuri se, että siellä Zoom-, tai slack-puhelun päässä istuu se tyyppi, kenellä on tarpeeksi tahtoa ja halua olla mukana matkalla kehittämässä sinusta huippu koodaria. Ja nyt kun rajoitukset on purettu ja jos oikein villeiksi ruvetaan, niin voihan sitä istua toimistolla mentorin kanssa ihan samassa tilassakin!!


Itsestä tuntuu, että naisena tässä voi joissain tilanteissa muodostua haasteeksi myös se, että jos olet aivan uusi alalla, niin sen seniori koodarin kanssa voi olla vaikea aluksi päästä juttuun. Ja jos ei heti pääse, niin kynnys kysyä aivan pieniä asioita voi kasvaa yllättävän suureksi.

Ja mitä jos kemiat eivät yhtään kohtaa, onko mietitty valmiiksi, mitä sitten tehdään. Nämä ovat mielestäni myös asioita, jotka jokaisen yrityksen tulisi miettiä valmiiksi.

Mentoriksi ei myöskään kelpaa kuka vaan, jolla on tarpeeksi kokemusta. Mentori tarvitsee myös koulutusta, jotta hän tietää mihin on sitoutumassa. Näen että mentoroinnin ytimessä on kolme kriittisen tärkeää asiaa joiden avulla päästään onnistumiseen. Nämä ovat sitoutuminen, luottamuksellinen vuorovaikutus ja tavoitteellisuus. Ei riitä, että pelkästään käydään lävitse, miten jokin (koodi) toimii. Tämän lisäksi tulee määritellä konkreettinen tavoite, jota kohti suunnataan yhdessä ja määritellä askeleet ja välietapit tätä kohti. Parhaimmillaan tästä prosessista hyötyvät kumpikin, mutta vain silloin kun prosessin on kunnolla suunniteltu.


Kun aloitin opiskelemaan koodausta, minulla oli loistava mentori. Asetimme yhdessä tavoitteita sekä pienempiä että isompia, joita kohti lähdin suuntaamaan. Hän kannusti, kertoi havaintojaan ja oli tukena aivan kaikessa. Minulla on siis omakohtaista kokemusta siitä, mitä hyvä mentorointiprosessi parhaimmillaan on. Kaikki tavoitteet mitä asetimme mentorointiprosessin alussa ja aikana toteutuivat. Koodaus ei ole kuitenkaan taikatemppuja ja niin ihmeellistä. Kaikki voivat oppia kaiken, jos on tarpeeksi sinnikkyyttä ja hyvä mentori.

Joten pidä kiinni tavoitteistasi ja siitä mitä haluat oikeasti tehdä. Jos muut ovat sitä mieltä, että et vielä osaa tarpeeksi, niin opiskele lisää, mutta älä luovuta. Jos sinua ei ole osattu perehdyttää oikein ja riittävästi tehtäviisi, se ei ole sinun vikasi. Mutta voit ottaa myös itse selvää mitä sinulta vaaditaan, mitä niistä et vielä osaa ja sitten vain tekemään itselleen suunnitelmaa ja asettamaan omia tavoitteita. Muistaa toki hyödyntää myös tiimikavereita näihin tavoitteisiin pääsemisessä.

Itse käytän itselleni monesti lausetta ”You’re the boss of you” mikä omalla kohdalla näissä tilanteissa muistuttaa minua mm. siitä, että en kuole kritiikkiin, minä päätän miten haluan toimia ja tärkeimpänä on se, että minun vastuullani on oppia ne asiat, mitkä haluan oppia. Keinot ja konstithan ovat rajattomat. 

Terkuin,

Susanna