Koodauksen vuosi 2019

 Vuoden 2019 aloitin tiukan määrätietoisesti ja varmoin askelein oikeaan suuntaan. Tavoitteena että vuoden lopussa teen töitä joko ohjelmistoalan yrityksessä tai freelancerina.

Kuten jo aiemmin olen sanonut, niin vakaa aikomukseni oli kouluttaa itseni fronttikehittäjäksi, mutta kuten asioilla on tapana välillä rönsyillä, niin lähti tämäkin rönsyilemään.

Aloitin loppuvuodesta ohjelmoinnin MOOC 2019 opiskelun, koska ajattelin sen kiinnostavan minua. Kiinnostihan se ja nyt olen sulassa sovussa syventynyt Reactin maailmaan samalla kun opiskelen Javaa. Koen että nämä kaksi ovat niin erilaisia, että pystyn helposti vaihtamaan toisesta toiseen, vaikka uutta asiaa tulee kummassakin pään täydeltä. Mikä parasta meidän Twig the code -porukassa muutama muukin opiskelee ohjelmoinnin MOOC:ia joten olemme voineet yhdistää voimamme ja tukea toinen toisiamme.

3zum-VNI.jpeg

 

Twig the code porukan kanssa olemmekin menneet harppauksia eteenpäin, React alkaa käymään porukalle jotakuinkin tutuksi ja päätimme vaihtaa oman appin suunnittelun ja tekemisen oman portfolion työstämiseksi. Ajattelimme että voisi olla motivoivampaa suunnitella jotain sellaista, mikä tulee itselle hyötykäyttöön.  Eli ensin rakennamme yhdessä portfolion rungon Reactilla ja sen jälkeen jokainen voi muokata omastaan sen näköisen kuin haluaa.

Olemme olleet onnekkaita ja saaneet käyttää Reaktorin tiloja kokoontumisiimme, mutta välillä on kiva käydä muuallakin. Viime kerralla olimme Turun Taisteen tiloissa ja en tiedä vaikuttiko uusi ympäristö vai mikä oli, mutta edistyimme todella paljon oman projektimme kanssa. Taisteella oli hyvä fiilis ja todella mukavia ja avuliaita ihmisiä joista muutama pysyi apunamme koko illan. Taiste käyttää projekteissaan paljon Reactia ja React Nativea, mikä tietenkin kiinnosti meidän porukkaa kovasti. Oli erittäin mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea näillä teknologioilla voi rakentaa. Taisteen töitä löytyy tämän linkin takaa: https://www.taiste.fi/work/

Tulevaisuudessa on tarkoitus tehdä lisää yhteistyötä Taisteen kanssa ja jään itsekin mielenkiinnolla odottamaan, että mitä jännää saamme aikaiseksi.

@Taiste

@Taiste

Mitä pidemmälle etenen tässä omassa projektissani työllistyä tälle alalle huomaan, että sitä enemmän kärsivällisyyteni kasvaa. Ja mitään oikotietähän tässä hommassa ei ole. Taisteen Mikko Harju tiivisti tämän asian hyvin.

Take small steps in the right direction, or turn around if you hit a wall. Or push through it if you know you can do it!
— Mikko Harju

Aika monta kertaa olen itsekin kääntynyt kertaamaan asiaa minkä kanssa jumitan, koska haluan ymmärtää sen. Mutta jos minulla on pienikin käsitys tekemisistäni ja vain joku pieni osanen ei toimi, niin sitten toimintaohjeeni on seuraava: kirjoita koodi paperille, juttele se yksin läpi ja jos ei vieläkään aukene, niin kysy neuvoa. Monesti luovan tauon pitäminenkin auttaa eteenpäin.

Tämän päivän luksusta minulle on se, että saan käyttää koko päivän tehtävien parissa (siis aamusta iltaan), ilman mitään keskeytystä. Olen ottanut viikkoihini jopa niinkin rajun ratkaisun, että en avaa lainkaan some-kanavia opiskelupäivän aikana, ihan vaan koska ne vaikuttavat keskittymiseeni. Useampi viikko takana tätä käytäntöä ja huomaan tekemisen tehostuvan huomattavasti.

vxLtF3Xg.jpeg

Olen tässä koko ajan pitänyt myös silmiä ja korvia auki sen varalta, että jos tulee vastaan tämän alan koulutuksia täällä Turun alueella. Loppuvuodesta tuli hakuun Turun Yliopiston Full stack -täydennyskoulutus. Otin selvää olenko hakukelpoinen tähän ja olinhan minä, joten päätin hakea kaksivaiheisessa haussa. Ensimmäistä vaihetta varten täytyi laatia motivaatiokirje, oma osaamisportfolio, alan työhistoria (jos on) ja koulutodistukset. Kun sain nämä tehtyä ja lähetettyä jäin odottamaan. Onnekseni sain kuulla olevani jatkossa ja toiseen vaiheeseen täytyi tehdä youtube -video, jossa vastataan muutamaan kysymykseen. Tämän jälkeen jäin jännittyneenä odottamaan pääsisinkö 30 mukaan valittavan joukkoon.

Viime perjantaina kilahti sähköpostiin sitten ilmoitus;

 ”Onnea! Sinut on hyväksytty opiskelijaksi Turun yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan tiedekuntaan Full Stack -täydennyskoulutukseen.” Voi onnen ja ilon määrää!

 Vuoden itse itseään aikatauluttaneelle ja pääosin yksin opiskelleelle tuo valmis opintosuunnitelma, koulukaverit, ryhmätyöt jne. kuulostavat aivan taivaalliselta. Olen aika varma, että tästä seuraa vielä hienoja juttuja ja tämä oli itselleni ainakin varma merkki siitä, että projektini tulee onnistumaan. Ei sillä että olisin sitä hetkeäkään epäillyt, mutta uskon tämän kaltaisen koulutuksen nopeuttavan asioiden kulkua huomattavasti.

 

Tällä viikolla otammekin sitten Tonin kanssa pienen muutaman päivän miniloman Berliiniin. Hetken rentoutus ja sitten taas painetaan menemään. :D