Koodirivi kerrallaan

Syksy alkoi ja lapsilla koulut mikä tarkoitti minullekin sitä, että aikaa koodaamiseen ja kaikkeen tähän liittyvään vapautui huomattavasti enemmän. Hommat ovat myös rutinoituneet jo sen verran kivasti, että käytän myös kaikki tuntini suurin piirtein järkevästi. Otetaan kuitenkin pieni tilannekatsaus siihen missä nyt menen.

Kesällä sain kuin sainkin kaikesta helteestä ja lapsista huolimatta suoritettua HTML:n ja CSS:n perusteet Codecademyssa ja aloitin JavaScriptin opettelua. Tämä ei nyt sitten ollutkaan minulle enää niin kivaa ja helppoa, tai sanotaanko näin, että päätä on tullut hakattua enemmän seinään. Olen yrittänyt löytää JavaScriptin opiskeluun erilaisia vaihtoehtoja; FreeCodeCampissa olen Introduction to JavaScript kurssilla suurin piirtein puolessa välissä, mutta tökkii aika kovasti. Parasta FreeCodeCampissa on kuitenkin se, että voit aina kysyä apua sen yhteisöltä, mistä saa hyvin nopeasti vastauksen ja koska kaikki vasta opettelevat, niin tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.

Codecademyssa kävin myös JavaScriptiä läpi, mutta en pidä sen ominaisuudesta antaa vaihtoehto "solution", kun haluat oikeasti oppia sen mitä teet. Vaikka helpot ratkaisut välillä houkuttelevatkin, niin mieluummin opettelen hakemaan ratkaisun ongelmaan muuta kautta, jolloin on suurempi todennäköisyys siihen, että asia oikeasti jää päähäni. Ostin tästä huolimatta itselleni kuitenkin Codecademyn PRO version, koska PRO, niin täytyy olla huimasti enemmän ja hienompia ominaisuuksia. Codecademy PRO:ssa aloitin web developer polun, jossa käydään ensin hyvin kevyesti läpi HTML & CSS ja tehdään pelkästään niillä muutama oma projektisivu, joten perusteet täytyy olla jo aika hyvin hanskassa. Sitten siirrytään JavaScriptiin, jossa sama "solution" ongelma tuli taas vastaan. Luotan kuitenkin siihen, että homma paranee loppua kohti, koska ideana tuossa on kuitenkin tehdä oikeita projekteja ja saada näillä jo opituilla taidoilla jotakin aikaiseksi. 

Halusin löytää myös muita keinoja opiskella, ettei motivaatio vaan katoa missään vaiheessa. Kirjastosta löysinkin aivan mahtavan kirjan: JavaScript & jQuery – interactive front-end web development, kirjassa kerrotaan todella selkeästi, miksi ja miten asiat tehdään, niin kuin tehdään. Minulle, uudelle opiskelijalle on kriittisen tärkeää saada tietää, miksi teen nyt tällaisen muuttujan tai funktion ja mitä pystyn tekemään sen kanssa. Heti kun ymmärrys lisääntyy, niin kiinnostus toteuttamiseenkin kasvaa. 

IMG_20180822_112414__01__01.jpg

Nyt kun näitä kirjoittelee, niin tuntuu, että tässä on aika paljon kaikkea. Ei liene kuitenkaan yhtä ja ainoaa tietä oppia koodariksi ja kaikki nämä joita nyt teen tukevat kuitenkin toinen toisiaan. Mielestäni on hyvä olla useampi vaihtoehto heti käsillä, koska turhautumisen hetkiä tulee varmasti paljon. Kun tällainen hetki tulee, niin voi vaihtaa jollekin toiselle välilehdelle tekemään eri juttua.

Minä esimerkiksi pidän toisella sivulla JavaScript opintojani kokoajan käynnissä ja toisaalla minulla on Sublime Text auki, jonne kirjoittelen omaa projektiani niillä taidoilla jotka jo omaan. Näin harjoitusta tulee kuitenkin kokoajan ja homma ei jumita.


Olen pitkään yksin opiskelijana kaivannut myös muita, ehkä yksin opiskelevia koodareita kavereiksi. Ajattelinkin nyt syksyn aikana järjestää koulutuksen JavaScriptistä, jossa käytäisiin selkeästi perusteita läpi ja olisi mahdollista tutustua toisiin alasta kiinnostuneisiin.

Tällä hetkellä ainoastaan tapahtuman kouluttaja vain puuttuu, mutta laitan tapahtuman heti ilmoille, kun kouluttaja sekä aika varmistuvat. Joten pysy kuulolla!

 

Programming is a never-ending series of aha moments until you look back and you realize that you’re an experienced developer.
— Ben Halpern