Kesälläkin koodataan

Onni onnettomuudessa, nyt on ollut hyvä kesä istua paljon sisällä.

 Oma kesäni kuluu Turun yliopiston Capstone-projektin parissa, eli tämän kuun lopussa kaiken täytyy olla jo valmista. Tämä projekti on vielä siinä mielessä kiva, että se tulee oikeasti käyttöön ja vihjattiinpa meille myös, että jos oikein hyvin menee, niin saattaisi irrota työpaikkakin.

 Rakennamme projektin AWS:n (Amazon Web Services) päälle käyttäen frontendissä mm. Reactia, Reduxia, Axiosta ja Bootsrapia ja backendissä Nodea ja Expressiä. Näiden lisäksi olen opiskellut Adobe XD:n käyttöä, jotta sovellukseemme saadaan nätti ja toimiva ulkoasu. Olen oppinut ihan hurjan paljon uusia juttuja ja hurjan paljon on vielä myös opittavaa. Nyt tarvittaisiin vaan paljon sitä toistoa, jotta kaikki uppoaa kunnolla tuonne aivojen syövereihin.

 Kaiken kaikkiaan koen, että tässä täydennyskoulutuksessa kaikista opettavaisinta on ollut juuri nimenomaan tämä Capstone-projekti.

 Twig the code -yhdistykselle saimme myös kesän alussa yhden projektin (mistä meille ihan maksetaankin) ja siinä käytämme myös aika lailla samoja teknologioita, mm. AWS, React, Node jne. Voin kertoa näistä lisää, kun saadaan valmiiksi ja julki.

Kuvassa osa meidän mahtavaa Twig the code jengiä.

Kuvassa osa meidän mahtavaa Twig the code jengiä.

 Naiset alalle – muutosta yrityskulttuuriin, kiitos!

 Yhdistykselle kuuluukin hyvää, meillä aloitti keväällä uusi ryhmä naisia ja rakennamme heidän kanssaan JavaScript-peliä. Kuten aiemmassa porukassa, on tässäkin mukana todella upeita ja lahjakkaita naisia, tietokantaguruista matematiikan opettajiin. Aika monella on vielä halukin vaihtaa alaa ohjelmistoalalle. Tässä me yhdistyksenä voimme olla tukemassa ja jeesaamassa eteenpäin.

 Olen super ylpeä tästä mahtavasta naisten joukosta ja toivon että saamme myös tätä kautta alalle uusia roolimalleja. Uskon, että esikuvien kautta tytöt ja naiset kiinnostuvat alasta ja mitä enemmän naisia on alalla, sitä suuremmalla todennäköisyydellä naiset myös pysyvät alalla.

macbook

 Oma toiveeni on myös, että alalle palkkaavat yritykset kiinnittäisivät enemmän huomiota siihen kuinka helpottaa naisten pääsyä alalle, ikään kuin pehmentää laskua kovin miehiseen maailmaan.

Vaikka tätä kaikki kuuluttavatkin, niin silti tuntuu, että monesti yrityskulttuurissa on tiukassa tietynlainen samankaltaisuus. Täytyy tykätä oluesta, videopeleistä, lautapeleistä ja vapaa-ajalla ei pidä tehdä muuta kuin kehittää omaa osaamistaan koodaamalla nonstop.

 Naisten alalle tulemista täytyy helpottaa muuttamalla tätä yrityskulttuuria ja asenteita. Monimuotoisuutta lisäävien hankkeiden pitäisikin olla jo jokaisen yrityksen prioriteettilistan kärjessä.

 Itse sain vastikään hylkäävän vastauksen hakiessani alan harjoittelupaikkaa ja perusteluna oli se, että he painottivat alan harrastuneisuutta. En oikein tiedä miten tätä olisi pitänyt tulkita, muuten kuin, että minulla ei saisi olla mitään muuta elämää kuin koodaus. Tämä ehkä ajatellen vähän liioitellusti ja pilke silmäkulmassa, mutta toki on myös selvää, että en sopinut tämän yrityksen kulttuuriin, jolloin on myös hyvä, että en tullut valituksi.

women who code

 Oma tyttäreni on myös innostunut koodaamisesta ja toivonkin, että hänen ei tarvitse tulevaisuudessa edes miettiä sitä, etteikö tyttökin voisi olla koodari ja siihen mennessä kaikki tällainen äijäkulttuuri olisi jo kaukana menneisyydessä. Mutta tämä tarkoittaa nopeita muutoksia, jotta valtava tyttöjen ja naisten potentiaali ei valu hukkaan.

 Olen menossa tämän kuun lopussa puhumaan aiheesta myös Nykarleby Innovation Centerin avajaisiin https://www.nykarlebyinnovationcenter.fi/. Se miten sinne päädyin on oma tarinansa, mutta tosi jännää ja kivaa. Lupaan laittaa kuvia tapahtumasta Twitteriin ja seuraavaan blogiin.

 Sitten vielä tiedotusasiaa alla ja tänne kaikki naiset mukaan!

 

Terveisin,

32905116937_3d49e58700_n.jpg

Susanna

 

-----------------

 

Twig the Coden syksy starttaa to 22.8.

 

Tervetuloa starttaamaan Twig the Code -koodariyhteisön syksy torstaina 22.8.2019 klo 18–20 SparkUpille Turun Kupittaalle. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille vanhoille ja uusille yhteisön toiminnasta ja uuden oppimisesta kiinnostuneille. Suunnitellaan yhdessä syksyn jatkoa ja tutustutaan toisiimme. Olet lämpimästi tervetullut, vaikka et olisi aiemmin ehtinyt TtC:n tilaisuuksiin.

 

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://forms.gle/Bs1BVtmbnBVq9ztP9

 

Voit lomakkeella myös kertoa, jos et pääse paikalle, mutta haluat tietoa syksyn Twig the Code -toiminnasta.

 

Voit seurata meitä myös:


Facebookissa, https://www.facebook.com/twigthecode/
LinkedInissä, https://www.linkedin.com/company/twig-the-code/
Twitterissä, https://twitter.com/TwigCode

 

Twig the Coden tavoitteena on houkutella lisää naisia ohjelmistoalalle sekä madaltaa kynnystä ohjelmisto-opintojen aloittamiselle. Mukana on alan opintoja jo tehneitä, alalla toimivia, alanvaihtajia sekä vapaa-ajallaan koodauksesta kiinnostuneita. Kaikki aloittelijoista osaajiin ovat tervetulleita toimintaamme!

 

SparkUp Kupittaa, Tykistökatu 4, 20520 Turku

 

Ota yhteyttä: susanna@twigthecode.com

Ryhmäkuva_twiggerit.jpg

Liity Twig the Code -ryhmään mukaan!

Iloisia uutisia, olemme laajentamassa Twig the Code -naisten toimintaa ja samalla perustimme yhdistyksen. Päätimme myös järjestää yhdistyksen lanseeraustapahtuman koulutuksen muodossa la 4.5. Turussa – tapahtuma on jo täynnä, mutta voit ilmoittautua jonoon täällä. Tapahtuman halusimme järjestää yhteistyössä Mimmit koodaa -organisaation kanssa, koska toimimme samojen asioiden parissa, ja heidän kauttaan toimintamme saavuttaa enemmän näkyvyyttä. Joten nyt olemme yhdistyksenä myös tämän kevään Mimmit koodaa -yhteistyökumppani.

Syy yhdistyksen perustamiselle oli tietenkin se, että haluamme mukaan lisää naisia – sekä yhdistykseen että koulutuksiimme. Tavoitteenamme on tavoittaa jokainen Turun alueen nainen, joka on vähänkin kiinnostunut koodaamisesta. Toki seuraamme saa liittyä, vaikka asuisi missä päin Suomea tai maailmaa tahansa. Pelkkä kiinnostus riittää ja minkään sortin kokemusta ei tarvitse olla, ei välttämättä edes omaa läppäriä.

twigthecode_blogi.jpg
twigthecode_13.jpg
twigthecode_12.jpg
twigthecode_6.jpg

Treenit, joihin kaikki haluavat osallistua

Ryhmämme kokoontuu noin joka toinen viikko ja tapaamiset sovimme yhdessä niin, että mahdollisimman moni pääsee osallistumaan. Twig the Code on meille harrastus, jonka treeniajat sovimme itse ja jonka treeneihin kaikki aina haluavat tulla. Ryhmästämme on muodostunut hyvin toimiva tiimi, mihin kaikki tuovat oman osaamisensa ja kokemuksensa. Projektit, mitä haluamme toteuttaa, suunnittelemme itse, hyödyntäen tietenkin kokeneempien mentoreiden osaamista. Jokaisella tapaamisellamme onkin aina mukana yksi ammatikseen koodaava, jotta hommat oikeasti edistyvät ja kaikkea tietoa ei tarvitse hakea itse.

Kokoontumisissamme toimimme käytännössä niin, että ainoastaan yksi on kerrallaan koneella, joka on yhdistetty isompaan ruutuun. Koneella istuva on ainoa, joka sillä hetkellä koodaa ja muut ryhmän jäsenet katsovat ja kertovat mitä ja miten koodataan. Tässä tietenkin joudumme hyödyntämään paljon myös Googlea, joten sen verran joku muukin voi konettaan käyttää. Kaiken kaikkiaan olemme todenneet tämän tyylin hyvin toimivaksi, koska kaikki keskittyvät kerrallaan vain yhteen näyttöön, saavat esittää kysymyksiä ja pohtia yhdessä parhaita ratkaisuja. Githubin kautta tuotetun työn saa ladattua muiden käyttöön ja voimme vaihtaa koodaajaa tasaisin väliajoin – kaikki pääsevät vuorostaan kirjoittamaan koodia, muiden tukemana.

twigthecode_9.jpg
twigthecode_8.jpg
twigthecode_4.jpg
twigthecode_reaktor1.jpg

Miten pääsee mukaan?

Osallistuakseen ryhmän toimintaan sinun ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen, joten kauttamme voit harrastaa koodausta täysin maksutta.  Ainoastaan jäseneksi haluavilta perimme pienen jäsenmaksun.

Muodostamme ryhmät sen mukaan, miten paljon kiinnostusta tulee. Yhdessä ryhmässä olisi hyvä olla noin 10–15 naista ja kokoontumispaikkoina toimivat eri ohjelmointiyritysten tilat.

Oma nettisivumme on yksi tämän hetkinen projektimme, mutta se ei ole ihan vielä valmis. Joten tällä hetkellä kaikki mukaan haluavat voivat laittaa minulle suoraan sähköpostia: susanna@twigthecode.com

 

Toivottavasti liityt seuraamme! Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin 😊

Terveisin,

Susanna

 

Lue alta tarinoita, miksi nykyiset twiggerit ovat liittyneet mukaan!

En tiennyt juuri mitään koodaamisesta, kun huomasin ensimmäisen Twig the Code -tapaamisen Facebookissa. Sen verran kuitenkin asiasta olin työelämässä oppinut, että tiesin koodauksen kiinnostavan ja olevan asia, josta halusin tietää enemmän. TtC-porukassa on helppo oppia: paikalla on hyvin eri tason osaajia, jotka tukevat toinen toisiaan. Tapana on koodata porukassa, niin että yksi kirjoittaa kerrallaan koodia ja muut tukevat sitten sivusta. Yhdessä myös ratkotaan erilaisia tietoteknisiä pulmia koneiden osalta sekä puhutaan kaikesta - myös vähän ohi koodauksen .

Olen oppinut paljon: ainakin sen, että koodaus edelleen kiinnostaa ja siinä riittää opittavaa. Ammattia koodauksesta minulle tuskin koskaan tulee, mutta koodauksen ymmärtäminen auttaa minua merkittävästi työssäni, jossa ollaan tekemisissä erilaisten sivustojen ja ohjelmistojen kanssa.
— Anna, 35 vuotta
Itse olin ennen Twig the code -porukkaan liittymistä tehnyt hieman ohjelmoinnin opintoja, mutta niistä oli jo aikaa ja yksityiskohdat olivat unohduksissa. Javascript oli täysin uusi tuttavuus ja siihen on päässyt perehtymään.

Porukan kanssa koodailussa on kivointa ollut ryhmän henki ja matala kynnys osallistua. Omasta mielestään tyhmiäkin kysymyksiä on aina uskaltanut kysyä. Koodausta pystyy toki treenaamaan itsekseenkin netissä, mutta taatusti mukavampaa se on kun välillä pääsee pohtimaan asioita muiden kanssa.
— Pirjo
Olin innoissani ensimmäisestä Twig the Code -tapaamisesta, sillä samaan aikaan opiskelin
Sarasen johdolla Code Bootcampissa (rekrykoulutus ohjelmistosuunnittelusta kiinnostuneille ja alalle haluaville).
Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien oltiin sitä mieltä, että tätä halutaan lisää. JavaScriptistä alkanut koulutus laajeni Reactiin, ja ryhmän kunnianhimo on kasvanut matkan varrella.
Ehkä parasta koodausilloissa on se, että kaikilla on sama halu oppia. Ei pelätä, että olisi tyhmä kun ei muista millä komennolla koodi työnnettiin GitHubiin, koska hetki sitten kukaan muukaan ei tiennyt. Tai jos suu auki jää toljottamaan juuri kirjoitettua pätkää, niin kukaan ei naura kun ilmoitat ettet tajunnut. Tai jos nauraa, se johtuu siitä, että nauraja ei itsekään tajunnut.
Jokainen kirjoittaa välillä väärin, mutta kun jotain on oppinut (kantapään kautta) sitä osaa seuraavalla kerralla opettaa toista saman virheen tehnyttä. Ja ryhmässä on myös kyse siitä, että haluaa nähdä toisia ja kuulla mitä muille kuuluu.
Ohjaajat Aki ja Iita ovat olleet mahtavia koutsaajia. Sen huomaa, että he välittävät mitä meille opettavat ja samalla kärsivällisyydellä jaksavat vastata kysymyksiimme.
— Emmi, 28 vuotta

Kuvat: Eeva Kivilä, Heli Ruumensaari

Koodauksen vuosi 2019

 Vuoden 2019 aloitin tiukan määrätietoisesti ja varmoin askelein oikeaan suuntaan. Tavoitteena että vuoden lopussa teen töitä joko ohjelmistoalan yrityksessä tai freelancerina.

Kuten jo aiemmin olen sanonut, niin vakaa aikomukseni oli kouluttaa itseni fronttikehittäjäksi, mutta kuten asioilla on tapana välillä rönsyillä, niin lähti tämäkin rönsyilemään.

Read More

Koodirivi kerrallaan

Syksy alkoi ja lapsilla koulut mikä tarkoitti minullekin sitä, että aikaa koodaamiseen ja kaikkeen tähän liittyvään vapautui huomattavasti enemmän. Hommat ovat myös rutinoituneet jo sen verran kivasti, että käytän myös kaikki tuntini suurin piirtein järkevästi. Otetaan kuitenkin pieni tilannekatsaus siihen missä nyt menen.

Read More

Miksi aloitin koodaamaan?

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta, näin ne sanoo.

Aloitin koodaamisen aikalailla nollasta, lähtötasoni oli se, että tiesin miltä koodi näyttää ja suurin piirtein hierarkiaa, siinä kaikki. Käteni sotkin koodaamiseen Rails Girls-tapahtumassa, mutta koska olin sen verran pihalla, niin ihan kauheasti ei mieleen jäänyt. Ok, no mietin kyllä, että vähänkö olisi siistiä osata tätä niinku aivan oikeasti, mutta silloin se tuntui niin kaukaiselta ajatukselta ja se, että minä nainen ja yli 30v. never gonna happen.

Read More